Aika on kummallinen asia. Vaikka viikko oli samanpituinen 15-vuotiaana kun nyt lähes 50-vuotiaana tuntuu, että aika kulkee vaan entistä nopeammin. Erityisen nopeasti aika on kulkenut viimeisen vuoden aikana. Yrityksemme perustettiin 7.5.16. Kesä meni strategioita ja ideoita tuumaillessa. Osa ideoista (onneksi) torppaantui jo kesän tuumailuissa, mutta kyllä sitä työstettävää jäi syksylle vähintään yhdelle miehen tarpeiksi. Aika nopeasti alkoi hahmottua toiminnan suunnat ja päätuotteet. Kun on puuhannut parikymmentä vuotta 40-80 tuntia viikossa myynnin ja markkinoinnin sekä tapahtumaliiketoiminnan parissa, niin sinnehän ne päätuotteet sitten muodostui.

Yrittäjyyttä edeltäviltä ajoilta tavatuista tuhansista ihmisistä löytyi myös porukka, jonka kanssa tuotteita ja töitä on tehty yhdessä yrittäjänä. Syksyllä valmisteilla oli sitten runsaasti projekteja. Kun päätöksenteko projekteissa siirtyi, tuli valmisteltua aina muutama uusi projekti siinä luppoajalla. Pieni pelko siinä alkoi kasvaa, että jos kaikki etenee niin mitenköhän sitä ehtii kaikki projektit hoitamaan. Joulun alla päätöksiä alkoi tippua ja koko kevään mittainen kiirehän siitä muodostui. Siitä kuitenkin selvittiin. Joinain viikkoina tunteja kertyi reilusti enemmän kuin laki sallii, mutta firma johdon, henkilöstöhallinnon, työturvallisuusvastaavan jne vastuuhenkilöiden kanssa käydyn sisäisen motivointipalaverin jälkeen oltiin taas virtaa täynnä. Yrittäjälle jokainen kauppa on ilonaihe, jonka johdosta mielellään venytään tarvittaessa.

Yrityksen alkutaipaleella tuntui, että menoja on tarjolla joka ovella. Kun kaupparekisteri-ilmoitus tuli julkiseksi alkoi oikea markkinoinnin maraton. Tuli satoja yhteydenottoja kirjanpidosta, vakuutuksista, pankkipalveluista, hakemistopalveluista, markkinointipalveluista jne. Näistäkin selvittiin. Nyt on YELlit, vastuu- ja oikeusturvavakuutukset, pankkitilit, kirjanpitäjät, laskutusjärjestelmät, nettisivut, käyntikortit, sähköpostiosoitteet, työvälineet. Laskutustakin on jo kertynyt ja kulut saatu maksettua. Verojakin on päästy maksamaan ALVien, yrityksen ja henkilökohtaisten tuloverojen muodossa.

Tälle syksylle liiketoiminta on jo hieman vakiintunut. Osalle asiakkaista tehdään jo kolmatta keikkaa. Hommia on ollut ympäri Suomea ja vähän maailmallakin. Muutaman vuoden päähän näkymä on jo aika selkeä. En meinaa jäädä yrittäjyydestä eläkkeelle ainakaan näillä näkymin, vaan jossain muodossa haluan olla yrittäjä hiippakunnan vaihtoon asti. Suosittelen yrittäjyyttä myös vakityössä käyville. Harmi vaan, että vielä nykyisin sivutoimisenkin yrityksen aloittaminen pudottaa yrittäjän kaikista palkansaajan eduista vakityön muuttuessa työttömyydeksi. Tähän kun saisi toimivan muutoksen, niin uskon että saisimme Suomeen reilusti lisää kilpailukykyä.

Lopuksi vielä kolme tärkeää pointtia yrityksen menestykseen tällä kokemuksella

  • Ihmiset on kaikessa tärkeimmät. Heidän kanssaan tehdään työt ja he myös ostavat palvelusi.
  • Asioissa on aina vähintään kaksi puolta. Keskity positiiviseen puoleen.
  • Luota intuitioon, yleensä se on oikeassa

Jaa sosiaalisessa mediassa

Jaa tämä artikkeli ystäviesi kanssa.