VLP-Palvelut 4-vuotta 7.5.2020

Tämä vuosi jää varmasti mieleen. Pieni virus pysäytti käytännössä koko maailman useammaksi kuukaudeksi ja vaikuttanee jollain tavalla elämäämme pidemmänkin ajan. Tapahtuma-alalle koko toimialan sulkeminen viranomaisten toimesta on historiallista. Onneksi tilanne näyttää jo nyt kulkevan parempaan suuntaa niin Suomen kuin maailmankin osalta ja kohti uutta normaalia. Tänään julkaistujen tilastojen mukaan suurin osa Suomessa koronaan sairastuneista on jo parantunut. Akuutisti sairaita on tällä hetkellä alle 1000 ihmistä.

Korona on vaatinut toimenpiteitä varmaan kaikilla toimialoilla. Taloudellisesti raskaimmat vahingot iskenee suljetuille ja kysynnän loppumisen takia käytännössä sulkeutuneille toimialoille. Erilaisia tukitoimia ja -instrumentteja on urakoitu pikavauhtia. Toivottavasti näistä saadaan apua turhien konkurssien estämiseen ja työpaikkojen säilymiseen. Paras lääke asiaan taitaa kuitenkin olla yhteiskunnan mahdollisimman nopea turvallinen avaaminen. Minkään valtion rahat ei riitä yhteiskunnan pitkään elvyttämiseen, jos yhteiskunnan normaalitoiminnot ei käynnisty. Ihmisen verenkierron esimerkin avulla aihe on helppo konkretisoida takertumatta liikaa lääketieteen yksityiskohtiin:

Ihmisellä on kehossaan noin 5 litraa verta, joka kuvaa yhteiskunnassa liikkuvan rahan määrää. Normaalisti veri kiertää vuorokaudessa sydämen läpi yli 1000 kertaa pyörittäen kaikkia kehon toimintoja. Päivittäinen tarve verelle on siis noin 7000 litraa. Veren kiertäessä normaalisti ihminen voi hyvin. Pienikin verenkierron häiriö (kysynnän lasku yrityksellä) aiheuttaa heti hengenvaarallisia ongelmia ihmiselle ja verenkierron keskeytyminen johtaa muutamissa minuuteissa ihmisen kuolemaan. Verivuotojen yhteydessä puutteita korvataan verensiirroilla (elvytys). Litran tai varmaan parinkin siirto onnistuu ja veripankkien resurssit riittää. Jos verenvuotoa ei saada pysäytettyä, ei verta millään riitä tuhansia litroja pitämään potilasta elossa.

Kaikissa kriiseissä on myös voittajia. Tämän kriisin voittajiin pidemmällä tähtäimellä uskon lukeutuvan ne lukuisat huoltovarmuuden kannalta tärkeät toimialat ja yritykset. Tärkein näistä toimialoista lienee maatalousala. Kotimainen tuotanto on jo saanut valtavasti positiivista julkisuutta, joka toivottavasti saadaan vielä käännettyä pidempiaikaiseksi kysynnäksi.

Liiketoimintojen osalta 07/2019-6/2020 tilivuosi tulee olemaan historian monipuolisin. Vuoteen mahtui perinteistä yrityskehittämistä ja sijoitustoimintaa. Mielenkiintoinen kokemus oli pk yrityksen kaupan toteuttamisen toimenpiteet kansainväliselle pääomasijoittajalle. Olen päässyt toteuttamaan useampia liiketoimintojen ostoja aiemmin, mutta tämän kaupan tuhansien sivujen yksityiskohtaisten DD-materiaalien keräys ja koostaminen ostajien tiimeille oli uusi ja opettavainen kokemus.

Messutoiminnan osalta MaatalousKonemessujen positiivinen kehitys jatkui. Lokakuussa 2019 pääsimme tekemään yhteistyösopimuksen ProAgria järjestön kanssa ja saimme aikataulutuksen KoneAgrian kanssa asiakasystävälliseen muotoon. Järjestökumppanisopimuksien teko on jatkunut vilkkaana senkin jälkeen. Tavoitteena on löytää joku yhteistyömuoto kaikkien alan kävijöitä edustavien tahojen kanssa. Messuille varatut lisähallit ovat täyttyneet tasaisesti ja voimme taas todeta jo tässä vaiheessa tarjolla olevan historian kattavin alan sisätapahtuma. Tämän porukan kanssa tapahtumien tekeminen on oikeasti mukavaa 😊.

Messutoiminnassa oli muillakin alueilla nähtävissä kysynnän lisäystä. Kokonaan uusi avaus oli Suomi-osaston rakentaminen Saksan Interschutz messuille kesäkuulle. Messujen alkuperäinen aika oli tälle vuodelle, mutta koronan takia messut siirtyi vuodelle 2021.

Innostuimme myös hakemaan Business Finlandin koronarahoitusta esiselvitykseen ja saimmekin rahoituksen. Tavoitteena on kartoittaa pitkään mielessä olleen messutoiminnan palvelun potentiaali ja mahdollisesti jo konseptoida palvelu tuotantoa varten. Tämäkin vaikuttaa lupaavalta.

Yrityksen talouteen korona tuo takapakkia ja epävarmuustekijöitä tulevaisuuteen. Ennätysvuosi vaihtui hetkessä keskinkertaiseksi. Konkurssiuhkaa ei kuitenkaan ole näkyvissä😊.

Vähälumista viikonloppua toivottaen

Leo 52, 15.5.2020 Korpilahti

P.S. Tänään nautitaan Päijänteen vilpoisista vesistä. Eilen tarjolla oli aurinkoa, saas nähdä miten tänään käy!

 

 

Jaa sosiaalisessa mediassa

Jaa tämä artikkeli ystäviesi kanssa.